Skip to content

Image result for poze poienile izei maramures

Localitatea Poienile Izei face parte din zona istorico-etnografica denumită “Tara Maramureşului”, teritoriu locuit, conform mărturiilor arheologice, încă din paleoliticul superior.
Localitatea Poienile Izei s-a format în bazinul superior al Sieului, dată probabilă a întemeierii aşezării poate fi estimată în jurul anului 1350, prin interpretarea unor documente ale vremii, dar este atestată documentar din anul 1430 sub numele de Poienile lui Ilies, schimbându-şi în decursul timpului denumirea în Poienile Sieului (1480), Poienile Glodului (1600) şi în Poienile Izei din 1968.
Poienile Izei, este sat de deal, de tip tenacular cu structura risipită, el dezvoltându-se de-a lungul văilor ce îl străbat.
Biserica de lemn ce datează din anul 1604 este monument istoric şi de arhitectură de interes internaţional, ea fiind inclusă pe lista de monumente UNESCO.
Satul a păstrat structura tradiţională caracteristică aşezărilor de deal, formată din nuclee în care gospodăriile sunt compacte, aglomerate de-a lungul celor două drumuri principale, precum şi de mai multe ramificaţii cu gospodării dispersate sau chiar izolate, regăsindu-se parcelarul autentic şi structura gospodăriei ţărăneşti autentice, strâns legată de ocupaţia principală a locuitorilor, creşterea animalelor și culturile agricole.

Elemente ale cadrului natural
Din punct de vedere geografic, teritoriul administrativ al comunei Poienile Izei este situat în partea de vest a depresiunii Maramureşului, la contactul acesteia cu lanţul munţilor vulcanici Oaș-Gutâi-Țibleș, la o altitudine medie de 600 m.
Zona aparţine bazinului hidrografic al răului Iza, pârâurile ce străbat teritoriul administrativ şi localitatea caracterizându-se prin ape repezi, cu debite bogate.
Fauna este reprezentată de mamifere mari:

Urşi,
Cerbi,
Mistreţi

Şi păsări:

Cocoşul de munte,
Găinuşa de alun.

Pe teritoriul administrativ al comunei se află resurse naturale şi zone cu valoare pesagistică de interes local cum sunt izvoarele de apă minerală, precum şi pădurile de foiase şi conifere.

Relaţii în teritoriu
Comună Poienile Izei este situată în partea central-estica a judeţului Maramureş, la distanţă pe căile rutiere de comunicaţie de 105 km de reşedinţa de judeţ, municipiul Baia Mare, respectiv la 50 km de municipiul Sighetul Marmaţiei şi nu are în componenţa alt sat.
Teritoriul administrativ în suprafaţa de 1.645 ha se învecinează cu:

Strâmtura la nord,
Rozavlea la nord-est,
Botiza la sud.

Caută aici
Meniu
Social Media

Abonare Newsletter

Abonează-te acum la Newsletter-ul nostru şi primieşti unltimele noutăţi pe email.

Ultimele Articole