Skip to content

Primăria Şieu

Din punct de vedere geografic, Şieu este aşezat în estul judeţului, în Depresiunea Maramureşului, la 100 km de municipiul Baia Mare. Se întinde pe cursul a două râuri, care o străbat: Iza pe o distanţă de de 3 km şi râul Şieuţ, afluent al acestuia, ce udă hotarul satului pe o distanţă de 7 km.

Prin localitate trece drumul judeţean modernizat Săcel-Vadu Izei, care o leagă de reşedinţa judeţului Baia-Mare şi de municipiul Sighetu Marmaţiei, aflat la o distanţă de 35 km, de Borşa şi de Vişeu de Sus, oraşe aflate la 45 km, precum şi de staţia CFR Iza la o distanţă de 16 km. Satul este străbătut de drumul Şieu-Botiza, fiind despărţit de comună Rozavlea de râul Iza.

În partea de nord şi est se învecinează cu comună Rozavlea, în partea de sud-est cu Bogdan Vodă, la sud cu Ieudul, iar la vest cu Botiza şi Poienile Izei.

Şieul are următoarele coordonate geografice: 41grade 53’25” longitudine estică, 47 grade 43’30” latitudine nordică.

În anul 1876 Şieul era comună şi făcea parte din judeţul Maramureş. Şieul fiind un sat de munte, prezintă un relief accidentat, cu puţine locuri netede.

Densitatea cea mai mare a caselor se află în apropiere de pod, construit peste râul Şieuţ, unde este şi centrul civic al satului. Şieul cuprinde trei cătune:

♦ Gârbovă, format din aproximativ 20-25 case

♦ Barlaia, format din 20-25 de case

♦ Şieuţ, format din 60-70de case, unde se află construită şi o şcoală cu 3 săli de clasă şi cancelarie.

Un mare rol în viaţa socială a satului l-a jucat oraşul Sighetu Marmaţiei, vechi centru cultural al Maramureşului. Majoritatea intelectualilor care s-au ridicat din satul Şieu, s-au instruit în şcoliile din Sighet. Tot aici era piaţa de desfacere a produselor agro-alimentare ale şieuanilor. Mai târziu după ce Vişeu de Sus a ajuns reşedinţa de raion, şieuanii s-au orientat mai mult spre acest oraş.

Caută aici
Meniu
Social Media

Abonare Newsletter

Abonează-te acum la Newsletter-ul nostru şi primieşti unltimele noutăţi pe email.

Ultimele Articole