Skip to content

 

 

 

 

 

Fiecare comună, fiecare sat din Maramureș îşi are propria istorie, o istorie bogată în fapte de viață, reflectate prin documente, prin păstrarea vie a valorilor și a tradițiilor, a identității, a credinței nestrămutate și a demnității.

Moiseiul poate fi descris din perspective diferite: este înainte de toate, o comună veche și românească, din spița voievozilor întemeietori de țară, de la care am învăţat să ne apărăm pământul, tradițiile și identitatea. Moiseiul este un simbol al curajului și patriotismului, care poate fi argumentat prin episoade ca Masacrul din Moisei. Această comună a fost și este o “redută” a ortodoxiei și credinței străbune, păstrată în vremurile grele și de prigoană, dezvoltată cu har de oamenii credincioși de astăzi. Valorile umane și morale ale moiseienilor, grija pentru identitatea locală păstrată prin credința neclintită și respectul pentru transmiterea ei din generație în generație, demnitatea locală, toate acestea au poziționat de-a lungul timpului comunitatea moseiană drept una activă economic, cultural-istoric, dar și politic.

Activitatea turistică se numără printre fenomenele ce s-au impus în epoca contemporană. Dorința oamenilor societății de astăzi de a-și petrece timpul călătorind, căutând colțuri liniștite din natură este nemărginită, iar Moiseiul așteaptă să fie descoperit prin tradițiile moștenite, întregite de spectaculozitatea naturii cu care convețuiesc în pace de secole.

Moiseiul, străveche vatră de cultură şi spiritualitate, reprezintă o poartă larg deschisă a Maramureșului istoric, către un viitor plin de prosperitate, în care moiseienii îşi desfășoară propriile afaceri fie în turism, fie în domenii economice sau sociale prin care să îşi poată valorifica produsele din gospodăria proprie, hărnicia, talentul cu care au fost învredniciţi, păstrând neatinse tradiția, obiceiurile, portul popular, arhitectura tradițională, cultura și meșteșugurile care au făcut din acesta un loc unic în lume care atrage turiști de pretutindeni.

Moiseiul apare în Diplomele maramureşene din Secolele al XIV-XV-lea de I Mihali, apărute în l900, unde Moiseiul apare din 2 februarie l965 cu menţiunea că este o comună de mult organizată.

Comună Moisei se situează în extremitatea sud-estică a judeţului Maramureş, fiind cuprinsă între 45 grade – 37 minute şi 45 grade – 43 minute latitudine nordică, 23 grade – 20 minute, şi 21 grade – 28 minute longitudine estică, care cuprinde o bună parte din interfluviul Vişeu ca şi din versantul nordic al munţilor Rodnei.

 

Caută aici
Meniu
Social Media

Abonare Newsletter

Abonează-te acum la Newsletter-ul nostru şi primieşti unltimele noutăţi pe email.

Ultimele Articole